onsdag den 15. august 2018

Afgørelse vedrørende skoleskift

Borgercenter Børn og Unge Amager | Lyongade 25, 3 sal | 2300 København S | Telefon 33 17 23 37 | Direkte telefon | 21 65 28 50 | Send sikker e-mail på: www.kk.dk/bbu

10.08.2018

Mikkel Andreas Meinike Nielsen
Anonymiseret
3520 Farum

Afgørelse om skift af skole, jf. lov om social service $ 69, stk. 1.

Kære Mikkel

Borgercenter Børn og Unge Amager (herefter BBU Amager) har den 10. august 2018 truffet afgørelse om at Xx1 skal skifte skole, jf. lov om social service $ 69, stk. 1.

Afgørelsen
BBU Amager har truffet afgørelse om, at Xx1 skal stoppe på Privat Skolen og i stedet tilknyttes en skole i nærområdet, jf. lov om social service $ 69, stk. 1.

Begrundelse for afgørelse
BBU Amager lægger særlig vægt på, at den psykologiske undersøgelse af Xx1 af januar 2018, hvor det fremhæves, at Xx1 har sociale vanskeligheder, herunder en mangelfuld social forståelse. Skolen oplever ikke disse vanskeligheder, men det kan ifølge den psykologiske undersøgelse skyldes hendes gode tilpasningsevner. BBU Amager lægger vægt på, at Xx1 ikke har dybere relationer til jævnaldrende. Af den psykologiske undersøgelse fremgår det, at Xx1 giver udtryk for, at hun ikke har en bedste veninder. BBU Amager lægger vægt på, at der af den psykologiske undersøgelse fremgår, at etablering og støtte ved legeaftaler vil være gavnligt for Xx1. Det er dog vanskeligt, idet skolen ikke er i nærmiljøet og da eleverne er spredt geografisk, hvilket konkret bevirker, at legeaftalerne skal planlægges i god tid og ofte indebærer overnatning. BBU Amager vurderer, at der er behov for, at Xx1 tilknyttes en skole i sit nærmiljø, så det i højere grad er muligt at etablere legeaftaler, mødes uformelt i området samt indgå i fritidsaktiviteter i nærmiljøet sammen med jævnaldrende fra skolen. Dette med henblik på at udvikle hendes sociale forståelse og kompetencer.

I afgørelsen lægger BBU Amager vægt på, at Privat Skolen ikke i tilstrækkeligt grad kan beskytte og skærme Xx1 mod hendes mor, Xx2, som jævnligt opsøger hende på skolen. Når Xx2 opsøger Xx1 på skolen sættes Xx1 i en særlig sårbar og udsat situation, som påvirker hendes udvikling negativt, både fagligt og socialt. Plejefamilien oplever, at hun bliver tiltagende urolig, og det er svært for hende at komme i skole. Der ses igen en pige, der regredierer. Xx2 har et indgående kendskab til skolen og færdes på skolens område. BBU Amager lægger vægt på, at der af den psykologiske undersøgelse af Xx1 fremgår, at Xx1 føler sig utryg på skolen og i tvivl om, om de voksne kan passe på hende, når Xx2 opsøger hende. Xx2s tilstedeværelse på skolen og skolens håndtering heraf har ligeledes betydet, at Xx1 i perioder har været holdt hjemme fra skole, da det har været for belastende for hende.

BBU Amager lægger endvidere vægt på plejefamiliens beskrivelser af Xx1s faglige udvikling, som ikke vurderes tilstrækkelig. BBU Amager lægger vægt på plejefamiliens bekymringer i forhold til, at Xx1 ikke kan basale ting, såsom klokken, simpel stavning og matematik.

BBU Amager vurderer dermed, at et skoleskift er nødvendigt af hensyn til formålet med anbringelsen. Der henvises til handleplanen, hvor det blandt andet fremgår, at målet med anbringelsen er, at Xx1 udvikler sig socialt og fagligt. Det er BBU Amagers vurdering, at Privat Skolen ikke understøtter dette i tilstrækkelig grad.

Parternes synspunkt
Xx1 udtaler til børnesamtale den 8. august 2018, at det vil være meget anderledes. Hun begrunder det med, at hun går på en privat skole, og har aldrig prøvet andet. Xx1 uddyber, at hun vil være ked af at skulle skifte skole, da hun vil savne det, hun plejer. Hun forklarer også, at det også er fordi hun ikke ved, hvad der venter på en ny skole. Xx1 fortæller, at hun også vil være ked af at gå glip af de ture og projekter som der er planlagt for de kommende skoleår på Privat Skolen. Hun skal have tegning i det nye skoleår, som hun vil være ked af at gå glip af. Xx1 fortæller til samtalen, at de gode ting ved et skoleskifte er, at hun så slipper for råbende vikar på Privat Skolen, at ny skole måske bedre kan passe på hende, hvis mor kommer, samt der er andre elever som bor i nærområdet. Xx1 fortæller, at hun er bekymret for det faglige niveau, særligt matematik. Hun er bekymret for, om hun kan følge med og finde ud af det på en almindelig folkeskole. Derudover er Xx1 bekymret for, at hun ikke kommer til at være så meget sammen med sine veninder. Xx1 fortæller, at en bekymring ved et skoleskift også er, at mor og far vil være i mod det. Xx1 fortæller, at hun har nogle ønsker i forhold til et skoleskifte. Hun ønsker, at det skal være Xyx Skole, da det er en stor skole. Xx1 uddyber, at der er mindre chance for, at mor kan finde mig. Derudover har de en svømmehal og gymnastikhal på skolen. Xx1 ønsker ikke, at det skal være samme skole som Xy1 går på, da hun gerne vil starte på en frisk, hvor hun ikke kender nogen. Mikkel udtaler i telefonsamtale den 31. juli 2018, at det er uansvarligt, og ikke af hensyn til Xx1. Mikkel udtaler, at det er mangel på forståelse for hendes identitet. Mikkel udtaler, at det er eneste stabilitet, som Xx1 har haft siden hun blev anbragt. Mikkel udtaler, at han tænker, at det er plejemors strategi, da hun ikke har kontrol over Privat Skolen. Mikkel tænker, at det handler om afmagt. Mikkel udtaler, at skolen repræsenterer et valg fra forældrene. Pga. værdisættet på skolen og forældrenes værdigrundlag handler Privat Skolen om Xx1s rødder og identitet. Mikkel oplever derfor også, at det er at "cutte" forbindelsen til hendes forældre. I forhold til spørgsmålet om at skærme Xx1 for hendes mor, tænker Mikkel ikke, at et skoleskift vil være løsningen, da Xx2 også vil opsøge Xx1 på en ny skole. Mikkel udtaler afslutningsvis, at han er 100 % i mod det.

Regler og praksis
Der er truffet afgørelse efter lov om social service. Det er lov nr. 573 af 24. juni 2005, som senest er bekendtgjort i lovbekendelse nr. 369 af 18. april 2017. Vi henviser til $ 69 om betingelserne for ændret uddannelse under anbringelsen. Vi vedlægger uddrag af loven.

Klagevejledning
Du kan klage over afgørelsen. Klagen skal være modtaget senest 4 uger efter du har fået afgørelsen. Du kan vælge at klage mundtligt eller skriftligt, gerne med henvisning til sagens journalnummer. Du kan også i klagen oplyse, hvorfor du er utilfreds med afgørelsen.

Når vi har modtaget din klage, vil vi se på afgørelsen igen og tage stilling til, om vi kan give dig helt eller delvis medhold. Du kan forvente, at få et svar fra os inden for 4 uger. Hvis vi ikke ændrer afgørelsen, sender vi din klage og vores begrundelse for afgørelsen og genvurderingen til Ankestyrelsen sammen med relevante akter i sagen.

Du kan klage på tre forskellige måder: 1) Send klagen med post til:

Borgercenter Børn og Unge - Staben
Griffenfeldsgade 44
2200 København N

2) Send klagen elektronisk med brug af NemID via linket nederst på

denne side: www.kk.dk/bbu

3) Kontakt Borgercenter Børn og Unge Amager telefonisk på 3317 2337

Hvis du har spørgsmål til afgørelsen eller er i tvivl om, hvordan du kan klage, er du velkommen til at kontakte mig.

Med venlig hilsen

Navn anonymiseret
Socialrådgiver

Lovgrundlag
Lov om Social Service $ 69:
I det omfang det må anses for nødvendigt under hensynet til formålet med anbringelsen, skal kommunalbestyrelsen på baggrund af det løbende tilsyn med barnet eller den unge på anbringelsesstedet, jf. $ 70,
stk. 2, og $ 148, træffe afgørelse om ændret anbringelsessted, behandling, uddannelse m.v. under opholdet.
Stk. 2. Kommunalbestyrelsens afgørelse om ændring af anbringelsessted kræver samtykke fra forældremyndighedsindehaveren og den unge, der er fyldt 12 år, jf. dog stk. 3.
Stk. 3. Kan samtykke til ændret anbringelsessted ikke opnås, jf. stk. 2, skal børn og unge-udvalget træffe afgørelse om ændring af anbringelsessted. Ved afgørelsen skal børn og unge-udvalget under hensyn til formålet med anbringelsen og barnets eller den unges behov for kontinuitet i opvæksten vurdere, om barnets eller den unges behov for støtte bedst imødekommes ved en ændring af anbringelsessted. Afgørelse om valg af konkret anbringelsessted træffes herefter af kommunalbestyrelsen, jf. $ 68 b, stk. 1.
Stk. 4. Til brug for børn og unge-udvalgets afgørelse om ændring af anbringelsessted, jf. stk. 3, skal kommunalbestyrelsen udarbejde en indstilling, der indeholder

1) den seneste handleplan, jf. $ 140,
2) barnets eller den unges holdning til ændringen af anbringelsesstedet, jf. $ 48,

3) en beskrivelse af, hvorvidt supplerende støtte til barnet eller den

unge, jf. $ 52, stk. 3, nr. 9, under fortsat ophold på det aktuelle anbringelsessted kan imødekomme barnets eller den unges behov for støtte,

4) en beskrivelse af et nyt anbringelsessteds forventede egnethed til at

imødekomme barnets eller den unges behov for støtte og for nære og stabile voksenrelationer,

5) en udtalelse fra det aktuelle anbringelsessted, jf. stk. 5, og
6) øvrige nødvendige oplysninger.

Stk. 5. Kommunalbestyrelsen skal, inden der træffes afgørelse om ændret samvær samt afgørelse om hjemgivelse eller ændret anbringelsessted, indhente udtalelse fra det aktuelle anbringelsessted til belysning af sagen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar