lørdag den 22. februar 2020

Om modemogul Peter Nygård på dansk

Hvem er Peter Nygård, den canadiske millionær, der er anklaget for at have voldtaget 10 piger og kvinder?

Af COURTNEY SHEA FEBRUARY 19, 2020 5:00 PM

Denne artikel er hentet fra refinery29 og oversat fra engelsk til dansk af Mikkel Meinike Nielsen. Den originale artikel findes her.

Foto af MINTAHA NESLIHAN EROGLU/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES.


19. FEBRUAR 2020, 17:00

Indholdsadvarsel: Følgende indlæg indeholder skildringer af fysisk og seksuel vold.

OPDATERING: Siden historien kom frem i sidste uge, siger advokater, der repræsenterer kvinderne bag gruppeaktionen mod Peter Nygard, at de har modtaget "information fra over 100 vidner, inklusive snesevis af ofre, der har fremlagt yderligere bevis vedrørende påstået voldtægt og seksuel  misbrug."

Her er den oprindelige historie som opdateringen knytter sig til.

I sidste uge blev den finsk-canadiske modemogul Peter Nygard fremstillet i en civil hemmelig-retssag, hvor 10 kvinder hævder, at de blev lokket, bestikket og seksuelt overfaldet af Nygard i hans palæ på Bahamas.  Blandt de mest chokkerende beskyldninger er, at Nygard narrer og voldtog sine ofre (hvoraf mange var 14 og 15 på det tidspunkt), og at han opretholdt en database med over 7.500 piger og kvinder.  Her er alt hvad du behøver at vide om manden de kalder ”Canadas Jeffrey Epstein”, Prince Andrew-forbindelsen, og hvorvidt strafferetlige anklager mod Nygård sandsynligvis vil følge.

Hvem er Peter Nygard?

En gang beskrevet af Vanity Fair som "noget i retning af detailmarkedets Hugh Heffner". Nygard en 78-årig modemarkedleder.  Hans forældre immigrerede til Manitoba, Canada fra Finland, da han var barn.  Som 24-årig brugte han sin opsparing og et lån til at investere 8.000 dollars i et beklædningsfirma. I dag sælges Nygard International (inklusive discountkvinden mærket TanJay) for hundreder af millioner i årlige salg i afdelinger og uafhængige butikker rundt om i verden, inklusive flere i Canada.

Nygard selv er værd over 800 millioner dollars og var den 70. rigeste mand i Canada i 2009. Følgelig inkluderer hans livsstil private jetfly (The PETER NYGARD N FORCE angiveligt med stripper pol), mindst en berømthed ex-kæreste (han dateret  model Anna Nicole Smith før hendes død) og ejendomme overalt i verden. Hans private festpalads på Bahamas - med kæmpe statuer af nøgne kvinder - blev fremvist på Lifestyles of the Rich and Famous og det er her de fleste af de forbrydelser der anført i retssagen, angiveligt fandt sted mellem 2008 og 2015.

Hvad er anklagerne mod Nygard?  Og hvorfor hører vi først om dem nu?

I den civile retssag, der blev indgivet sidste torsdag i New York, anklagede 10 kvinder (ikke navngivne på baggrund af sikkerheds- og privatlivets fred) Nygård for voldtægt og opretholdelse af en ”sex trafficking ring.” Tre af ofrene var 14 år gamle på tidspunktet for de påståede overgreb, mens yderligere tre var 15. Af anklagerens påstandene fremgår det at Nygard var kendt for sine "pamperfester", seksuelle orgier på hans Bahamas ejendom, hvor unge kvinder og piger (ofte  fattige kvinder fra de omkringliggende områder) blev rekrutteret og lokket til at deltage, ofte med falske løfter om modelkarrierer i Nygårds firma.  De fik (ifølge anklagen) stoffer og alkohol og blev derefter spurgt og / eller tvunget til at udføre en række forskellige sexhandlinger.  En kvinde, der var 15 år på det tidspunkt, hævder, at Nygård forsøgte at bedøve hende, før hun voldtog hende og bad hende om at tage hans sædafgang i munden. Retssagen hævder endvidere, at Nygard havde en database med over 7.500 piger og kvinder.

To andre civile retssager blev anlagt sidste måned i Los Angeles (hvor Nygård også har et hjem).  Den første sagsøger siger, at hun var mindreårig, da Nygård havde sex med hende og ikke ville tillade hende at forlade sit hjem.  Et anden blev anlagt af en kvinde, der havde at arbejdet for Nygård og hævder, at han seksuelt chikanerede og overfaldt hende flere gange, samt forlangte at hun skulle skaffe kvinder til de førnævnte pamperfester. Kvinden siger, at hun forlod sit job, fordi hun ikke havde det godt med at være "en madam."

Det er uklart, hvorfor disse beskyldninger kommer frem nu, skønt fortrolige proces hævder, at Nygård har bestukket retssystemet på Bahamas som en måde at skjule sine forbrydelser på.  Rapporter om Nygårds foruroligende historie med piger og kvinder stammer tilbage til mindst 1980, hvor Winnipeg Free Press rapporterede om voldtægtsbeskyldninger mod Nygard, der involverede en 18-årig kvinde.  (Disse anklager blev senere henlagt, da klageren nægtede at vidne.) I 1990'erne opnåede han forlig i tre chikane anklager fra tidligere ansatte uden for retten i Manitoba.  I 2008 lavede han overenskomst med en eks-kæreste, der sagsøgte ham for at have klemt hendes  hånden i en dør.  De pamperfester, der er nævnt i retssagen, var også almindelig kende og der henviser til dem en Vanity Fair-historie fra 2015, skønt der ikke er nogen omtale af mindreårige deltagere.

Har Nygård reageret på påstandene?

Gennem sin advokat har Nygård benægtet alle beskyldninger på et det kraftigste og kaldt beskyldningerne "fuldstændigt falske [og] uden grundlag."  Desuden siger han, at det hele er et set up lavet af hans mangeårige nemesis Louis Bacon, en milliardær og Nygårds nabo på Bahamas.  De to mænd har været involveret i et årti lang slag, der startede over en delt vej, og som fortsat involveret millioner af dollars, retssager og modsager og anklager om hærværk, bestikkelse, insiderhandel, mord og mere.  I 2018 beslaglagede Bahamas højesteret Nygårds ejendom på grund af hans manglende overholdelse af instruktioner om forbud mod ulovlig udgravning af havbunden.  I november indgav Nygård retspapirer i New York med påstand om en massiv sammensværgelse, hvor Bacon bestikkede kvinder for at fremsætte falske krav mod ham.

Hvorfor er der ingen kriminelle anklager mod Nygard?

Det Bahamiske politi har undersøgt beskyldninger mod Nygård siden juli 2019, hvor fire kvinder (som alle nu er involveret i civil klagesager) rapporterede Nygårds påståede seksuelle forbrydelser.  Det er uklart, om der vil blive opkrævet gebyrer.  Undersøgelsen er stadig i gang.  I en erklæring den 17. februar sagde Bahamas nationale sikkerhedsrådgiver Marvin Dames, at politiet også vil undersøge påstandene om bestikkelse af ordensmagten.

Hvad har Jeffrey Epstein at gøre med dette?

Af åbenlyse grunde (mindreårige ofre, beskyldningerne om handel med sex, øens parter) til avsammenligner Nygård med den amerikanske finansmand og domfældte sexforbryder, der døde i fængsel sidste år, mens han afventede en retssag i forbindelse med anklager for sexhandel.  Lighederne er temmelig rystende: Mens Nygard (angiveligt) havde sine pamperfester, hævdeEpsteens sit tropiske tilflugtsted, hvor mange af hans forbrydelser fandt sted, kendt som ”pedofil ø.”  Og (som vi lærte i weekenden), har Nygård ligesom Epstein en forbindelse med prins Andrew.

Hvordan er prins Andrew forbundet med Nygård?

Flere medier rapportere, at dronningens foretrukne søn tilbragte tid på Nygårds ejendom (sammen med hans eks-kone Sarah Ferguson og deres to døtre, Beatrice og Eugenie) i 2000. På dette tidspunkt menes prins Andrew ikke at være bekendt med Nygårds kriminel aktivitet, men den omstændighed at han nu forbindes med endnu et muligt "seksuelt rovdyr" vil medføre yderligere forlegenhed for den kongelige familie.

Denne historie blev oprindeligt offentliggjort den 18. februar 2020.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar