torsdag den 28. februar 2019

Torsdagsbrevet goes BLACK MIRROR

Torsdagsbrev 28/02/19
- Torsdagsbrevet goes BLACKMIRROR -

Læs tidligere torsdagsbreve på
mimeini.blogspot.com



- Torsdagsbrevet goes BLACKMIRROR -

Black Mirror er en britisk science fiction- og thrillerserie, først produceret for Channel 4 fra 2011 til 2013 og siden for Netflix fra 2016. Serien er skabt af satirikeren, forfatteren og journalisten Charlie Brooker, og afsnittene er fritstående fra hinanden.

Black Mirror arbejder med det koncept at tage en nutidig teknologi og så fremskrive den til et eller andet for det meste uhyggelig scenarie.

Det kunne vær robotter som allerede findes i dag. Et afsnit hvor man lader disse robotter udryde alle mennesker på jorden. Eller det kunne være virtual reality eller online dating man laver en ughyggelig historie med.

Dagens torsdagsbrev er første del af en lille "Fanfiction-fortælling" inspirerer at Black Mirror -serien. Her er det dog ikke en teknologisk udvikling som fremskrives. Det er i stedet den retspraksis som benyttes indenfor sager om tvangsanbringelse.

I sager om tvangsanbringelse af børn benyttes psykologundersøgelser/psykologvurderinger i vid udstrækning som retsligt validering-metode. Svagheden ved denne validering-metode er at den hviler helt og holdent på en eller flere fagpersoners evne til at vurdere korrekt. Man kan sige at man derved ophøjer nogle enkeltpersoners dømmekræft til sandhed.

Dette udvirker at den/de børnesagkyndige for en usædvanlig stor magt. Det de vurdere er per definition "sandt" og når de har afsagt deres "dom" har systemet en legitimeret ret til med magt fjerne børn fra deres forældre.

For langt de fleste mennesker med børn er relationen til børnene den vigtigste bestanddel i deres liv. Dermed er det også det sårbareste punkt både psykisk, fysisk og socialt.

Hvad nu hvis en person med slette hensigter fik skaffet sig en tæt alliance med en af disse centralt pladserede børnesagkyndige og af den vej fik adgang til at ramme et hvilket som helst menneske med børn på dets aller sårbareste punkt?

Det er denne tanke som den følgende lille Black-Mirror-inspirerede-fiktion leg med.

Min illustrerede fiktive Black Mirror episode bære titlen:

Paragraf 50

Med reference til den paragraf 50 undersøgelse som skal laves inden et barn må tvangsfjernes fra sine forældre.

I dette torsdagsbrev når vi kun lige til episodens aller første scener. Den lille intro som ofte åbner en episode og giver en lille smagsprøve eller forhistorie inden tekster og serie-intro sætter i gang og markere episoden egentligt start.

I denne scene ser man en mandlig psykoater og en kvindelig psykolog banke på en døre til en almidelig middelklasse lejlighed. En lyshåret og temmeligt almindeligt udsende kvinde lukke op. Psykiateren præsenterer sig og sin kollega og fortæller at de er kommet på besøg fordi de har modtaget en indbreretning om at kvindens barne ikke trives i skolen og at de derfor er kommet på besøg for at se til barnet og se hvilke forhold det lever under.

Moderen lukker dem ind og de går lidt rund i den ryddelige og temmeligt upåfaldende lejlighed. De kikker og skriver notater ned på papir og de taler lidt med barnet som er en fire årig mørkhåret pige som virke lidt betutet ved besøget og de fremmede, mennesker i boligen.



I næste klip er ser man en gruppe på tre socialarbejdere som trækker den lille grædende pige ud af samme lejlighed og moren som står grædende, forvirret og fortvivlet tilbage i den åbne dør ind til hendes lejlighed.


Socialarbejderne sætter sig sammen med pigen  ind i en sort bil og køre væk.

Det var et introklip, nu kommer start teksterne .

<

Herefert tager episoden sin egenlige begyndelse som i må vente på til næste gang


Læs fortsættelsen: 

https://mimeini.blogspot.com/2019/03/torsdagsbrevet-goes-black-mirror-del-2.html?m=1

Ingen kommentarer:

Send en kommentar