Jeg stod i dag som elevrepræsentant for SOSU-assistentuddannelsen på en uddannelses-event som jobcenter København havde arrangeret for unge uddannelsessøgende. Udover at jeg her fik lejlighed til at trykke hånd med beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev :-) fik jeg også lejlighed til at tale med nogle dygtige studievejledere som havde godt styr på nogle ting som jeg har været grundigt i tvivl om på det seneste. Der svirre en masse rygter omkring i mellem os som er i faget, på plejehjemene, på hospitalerne og på uddannelsesinstitutionerne. Det var virkeligt rart at få en snak med nogen som reelt vidste noget om det. Jeg vil gerne dele noget af det som jeg fik klarhed over med jer. Jeg vil tage udgangspunkt i tre rygter jeg har hørt om uddannelserne i den sidste tid.
De tre rygter er. 1. "SOSU-assistent-uddannelsen er nu en treårig uddannelse". 2. "Man får nu ikke længere "elev-løn" til uddannelserne". 3. "SOSU-hjælperuddannelsen er på vej ud".
Jeg vil så se på dem en af gangen og prøve af forklare hvad jeg har fundet ud af om dette.
1. "SOSU-assistent-uddannelsen er nu en treårig uddannelse".
Dette er ikke helt sandt. Man har omstruktureret uddannelserne lidt sådan at SOSU-hjælperuddannelsen og SOSU-assistentnuddannelsen nu er to separate uddannelser. Før var de to trin i det samme forløb. Assistentuddannelsen er således blevet en to år og otte måneders uddannelse. Hjælperen er blevet en ét år og to måneders uddannelse. Dertil kommer at man for begge uddannelsers vedkommende skal igennem et 20 ugers grundforløb kaldet "Grunduddannelse 2" hvor man bla. tager eksamener i dansk og matematik.
2. Man får ikke længere "elev-løn" til uddannelserne.
Rygtet siger at uddannelserne nu er blevet SU-støttede uddannelser og ikke længere er elevløn-støttede som de jo ellers har været.
Dette er ikke rigtigt. Man får stadig elevløn på begge uddannelserne. Det nye er at man skal igennem det førnævnte 20 ugers grundforløb før man kan komme ind på uddannelserne og dette forløb er et SU-støttet uddannelsesforløb som man ikke kan få elevløn til. Hvis man har været hjælper i nogle år uden at man har taget grundforløbet under sin uddannelse og hvis man så vil ind og tage assistentuddannelsen vil man kunne nøjes med en forkortet version af grunduddanelsen.
3. SOSU-hjælperuddannelsen er på vej ud.
Mange af os har oplevet at plejehjemmene er i gang med en proces hvor de hæver det faglige kompetenceniveau ved at ansætte sygeplejesker til sygplejeopgaverne og assistenter til plejeopgaverne og så bliver der ikke rigtig plads til hjælperne. Dette sker fordi det i nogle år nu har været "på mode" at uddanne sig til sygeplejerske og der derfor er rigtig mange af dem lige for tiden. Politikkerne bliver dog ved med af satse på både hjælper - og assistentuddannelserne og det gør de fordi de har læst statistikerne og ved at om bare få år kommer der til at mangle sundhedspersonale over en bred kam. Der vil til den tid igen blive brug for både hjælpere, assistenter og sygeplejersker. Dette betyder i min logik også at der er gode chance for at assistenterne igen vil få flere sygeplejeopgaver i sundhedssektoren som de har haft det tidligere da der var mangel på sygeplejersker.
Håber at nogle af jer har haft glæde af at læse denne lille gennemgang i forhold til ændringerne i SOSU-uddannelserne.